Актуални агро новини.Зелено торене с директна сеитба на царевица.

Зелено торене с директна сеитба на царевица. Това е една сравнително нова за нашите стопани технология, която от десетилетия се прилага успешно в биологичното земеделие, предимно в Съединените щати и Западна Европа. Първите тестове у нас на така наречената No till система (без обработки) бяха направени в началото на пролетта в Предбалкна.

Следващият експеримент, този път с предшественик пшеница е в района на ямболското село Поляна, в полите на Странджа.

Домакините на полето край село Поляна обработват около 2000 декара със зърено- житни култури, с кориандър, грах, нахут и леща, около една трета от масивите разчитат  на билогичното земеделие. Заради продължителното засушаване в този район отглеждането на царевица е епизодично.

Няма универсална рецепта за стопаните, които се доверят на новата технология при сеитбата, от значение са почвено-климатичните специфики в региона, необходимо е да се търси и анализира информацията, необходимо е и търпение, защото ефектът от приложението на No till система се усеща най-добре след няколко години.

Автор: Валентин Вълчев

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));