Актуални агро новини.БДЗП помага в маркирането със сателитни предаватели на черни кани в България.

Българско дружество за защита на птиците оказва съдействие на Университета по ветеринарна и фармацевтична наука в Бърно, Чехия, в маркирането със сателитни предаватели на черни кани в България. До момента са маркирани три птици в района на Източни Родопи. 

Сателитните предаватели ще дадат възможност да се проследят придвижванията и поведението на черните кани. Това е първото по рода си проследяване на диви черни кани в България. Предстои да се разкрият интересни факти относно живота на тези птици, местата в които зимуват и поведението в гнездовите територии, които ще подпомогнат опазването на вида в цяла Европа. И трите птици са измерени и са им взети генетични проби за анализ. Генетичните проби ще бъдат използвани и за установяване на пола на маркираните птици. 

В рамките на изследването ще бъдат маркирани черни и червени кани в цяла Източна Европа като целта е да се проучи миграцията, основните заплахи, местата за зимуване и струпвания на каните. Това е най-мащабното подобно проучване на вида в Европа.

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));