Актуални агро новини.Иновативната система за пчелни кошери впечатли пчелари от цяла Европа.

Изключителен интерес сред пчеларите от другите европейски държави предизвика революционното устройство за мониторинг на пчелни кошери на българската старт-ъп компания. Радостин Димитров, отговорник Бизнес и развитие в компанията, представи устройството по време на Форума на пчеларите и земеделските производители по покана на българския евродепутат и кандидат за еврокомисар Мария Габриел, която организира Европейската седмица на пчелите в Брюксел за трета поредна година.

При презентирането на устройството Радостин Димитров обясни, че то е създадено първоначално да следи околната среда и нейните изменения, като използва пчелите като сензори. Впоследствие е подобрено да отчита влажността в кошера, акустиката, килограмите, температурата и други важни за пчеларите показатели. В момента компанията разработва допълнителни подобрения, за да може устройството да засича кога пчелата вкарва пестициди в пчелния кошер.

„Иновативната система на е ярък пример как новите технологии само могат да бъдат в полза на пчеларите. Радостно е, че именно българска компания е създател на тази иновация, извеждаща на преден план добавената стойност на технологиите във всички сектори, включително пчеларския“ , коментира Мария Габриел.

Представителят на компанията предостави на пчелари 10 устройства за 3-месечно безплатно използване.