Актуални агро новини.Тритикалето е атрактивно за отглеждане.

Тритикалето става все по-атрактивно за отглеждане у нас, посочват агрономи. Културата, която е изкуствен хибрид между пшеница и ръж, съчетава високия продуктивен потенциал и добри качества за хлебопроизводство.

В последните години земеделските производители у нас се насочват към отглеждане на третикале. Един от тях е Васил Денчев от старозагорското село Сърнево. При спазване на оптимална технология и при благоприятни почвено-климатични условия от културата могат да се получат над 1000 килограма добив от декар.

Тритикалето е подходящо за по-слаби почви, където дава добри резултати. Там, където пшеницата не се представя добре, тритикалето е заместител. Реколтираното зърно се използва за фураж, а от брашното на пшеница и тритикале в съотношение 75% към 25 на сто се получава хляб, който е с високо белтъчно и лизиново съдържание. Поради ниското съдържание на глутен, културата е подходяща за приготвяне на диетични храни.

Автор: Валери Станев, Данаил Андреев

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));