Актуални агро новини.Пореден кръг от преговорите между Европейския съюз и Мексико за актуализиране на споразумението за свободна търговия.

Пореден кръг от преговорите между Европейския съюз и Мексико за актуализиране на споразумението за свободна търговия. Разговорите ще продължат до петък. Мексико се стреми да подобри достъпа си до общия селскостопански пазар, а Общността има сериозни пазарни интереси.

През април по време на третия кръг от преговорите е постигнат напредък по отношение на достъпа до пазара, контролираните наименования за някои продукти, санитарните мерки, услуги, инвестиции, развитие на устойчива енергия и суровини. Чрез споразумението страните се стремят да развиват не само свободна търговия, но и да засилят  политическото си сътрудничество. Преговарящите се надяват да постигнат споразумение до края на годината. Петият кръг от преговорите ще се проведе в Брюксел.

В рамките на ЕС Германия е основен пазар за мексиканския износ, следвана от Испания и Франция. Търговията между Мексико и Общността се е утроила между 1999 г. и 2016 г. - от 18 милиарда до 61 милиарда долара. През 2016 г. експортът за Европейския съюз достига 19 млрд. долара. Тази цифра е скромна в сравнение с мексиканския износ за Съединените щати, който надхвърля 300 милиарда долара.

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));