Актуални агро новини.ЕК удължи с една година мерките в помощ на засегнатите от руското ембарго селскостопански производители на плодове и зеленчуци.

Европейската комисия удължи с една година мерките в помощ на засегнатите от руското ембарго селскостопански производители на плодове и зеленчуци. Причината е решението на Федерацията да продължи ембаргото за внос на храни до края на 2018-та.

Комисията е направила всичко възможно, за да помогне на европейските производители , които търпят загуби заради руското ембарго. Това е заявил европейският комисар за земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган. С последното си решение, Комисията показва желанието си да осигури пълна подкрепа за фермерите. Тези мерки са в съответствие с настоящата работа за модернизация и опростяване на Общата селскостопанска политика в полза на земеделските производители и обществото.  Схемата обхваща максимален размер от над 165 000 тона плодове: ябълки, круши, сливи, цитруси, праскови и нектарини. Пазарите на тези продукти са в активен сезон, фермерите нямат възможност за продължително съхранение, както и за бърза реализация на алтернативни пазари, посочват още от Европейската комисия. Мерките са насочени към дванадесет държави-членки. Припомняме ви, че руското ембарго принуди Европейския съюз да предриеме редица мерки, с които да подпомогне производителите в страните-членки на Общността. Според въведените през 2014-та мерки фермерите имат възможността да унищожат пет процента от реколтата си след подаване на съответното заявление. В замяна стопаните получат от европейския аграрен бюджет компенсация за загубите в размер на 50 процента от евентуалните си приходи. Ако пък не унищожат реколтата си, а я предоставят на нуждаещи се - училища или благотворителни организации - получават 100-процентова компенсация за загубите.