Актуални агро новини.По-ниски добиви от рапица в Австралия.

По-ниски добиви от рапица в Австралия. Това ще доведе и до свиване на износа, смятат от земеделското министерство. След миналогодишния рекорд експертите прогнозираха разширяване на площите с маслодайната култура.

Още при сеитбата стана ясно обаче , че прогнозата е повишена. Според официалните данни към момента с рапица са засети близо 3 милиона хектара. Тази година площите са с 13 процента повече в сравнение с 2016-та, поясняват от земеделското министерство. Очаква се реколтата да достигне близо 3 и половина  милиона тона, което ще бъде с 800 хиляди тона под миналогодишната. Забелязва се тенденция надолу, която може да се задълбочи, ако сушата продължи.

В момента официалната статистика прогнозира експорт в размер на 2 и половина милиона тона, със 700 хиляди тона по-малко от миналата година. Това ще се отрази и на Европейския съюз, закупил през 2016 година около 3 милиона тона рапица от Австралия. Тазгодишния дефицит вероятно ще бъде покрит с доставки от Украйна, смятат експерти в Брюксел.