Актуални агро новини.Над 120 тона фалшиви пестициди са били конфискувани от Европол по време на мащабна акция в няколко европейски държави.

Над 120 тона фалшиви пестициди са били конфискувани от Европол по време на мащабна акция в няколко европейски държави. Операцията е била проведена в рамките на 10 дни в сътрудничество с Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ.

Проверени са 940 пратки с препарати за растителна защита в пристанищата, на летищата и по сухопътните граници на страни, сред които са Белгия, Франция, Германия, Гърция, Унгария и Италия. Конфискуваните 122 тона опасни препарати са достатъчни, за да отровят 5 хиляди квадратни километра площ, съобщават от Европол. Според разследващите, пестицидите са били произведени в Китай и се продават през интернет или от пътуващи търговци на фермери в Европа. Сред пратките е имало и такива, които съдържат вещества, причиняващи ракови заболявания. Те се предлагали като много ефикасни при борбата с различни вредители и болести по растенията. Земеделските производители ги купували заради по-ниската им цена и фалшифицираните опаковки. В акцията на Европол са участвали и частни компании, с пазарен дял Общността на оригинални препарати за растителна защита.

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));