Актуални агро новини.Установиха незаконна търговска дейност при проверки на плаж „Кабакум-централен“.

Проверките ни констатираха, че на плаж „Кабакум-централен“ край Варна три заведения извършват незаконна търговска дейност, за което сме сезирали Община Варна и местния строителен контрол. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която днес, 10 юли се включи в инспекциите на място.

Тя припомни, че през миналата година е бил прекратен договорът с бившия наемател на плажа поради констатирани изключително много нарушения. Нов наемател е избран, но той още не стопанисва ивицата, тъй като търгът  се обжалва от един от участниците.

В такъв случай плаж „Кабакум-централен“ има статут на неохраняем. По правилата ивицата трябва да бъде почиствана от общината, а водноспасителната дейност е задължение на областната управа. „При статут на неохраняем плаж е редно там да не се извършва никаква търговска дейност“, отсече министърът на туризма. След получени сигнали, че заведенията работят, министерството е сезирало Дирекцията за регионален строителен контрол и Община Варна да се предприемат незабавни действия по събаряне на заведенията или да се спре доставката на ток и вода, за да няма търговска дейност. Дали сме седемдневен срок за това, всеки трябва да  е наясно, че трябва да спазва законите на страната, каза Ангелкова. Когато приключат съдебните процедури, ще се пристъпи към сключване на договор с новия наемател.

Министър Ангелкова припомни, че проверките за спазването на договорите за наем и концесия на морските плажове продължават и ще са ежедневни през целия сезон и по цялото Черноморие. От миналата година по инициатива на премиера Бойко Борисов активно работи Координационен център, в който освен Министерството на туризма участват също МВР, НАП, прокуратура, митници и други контролни органи. Целта е всеки да спазва закона.

Министър Ангелкова припомни проверката само преди дни на плаж „Обзор-мотела“. Там се оказа, че собственик на хотел е изгребал пясък от плажа и го е насипал в двора си, след което сложил табела „частен имот“ и „частен плаж“. Сезирали сме органите на реда и предстои проверка с геодезични уреди, допълни Ангелкова.  

На въпрос по казуса с плаж „Нестинарка“ министърът акцентира отново, че в договорите за наем и концесия задължителни са обявените цени на чадъри и шезлонги, но по усмотрение на стопанина на плажа той може да предлага допълнителни плажни принадлежности. Изричното условие обаче е допълнителните принадлежности да не са задължителни за потребителя. Министерството на туризма е поискало вече от концесионера да постави специални табелки с цени за допълнителните услуги и информация, че те не са задължителни.

Сезонът върви изключително успешно и до момента интересът на руските туристи към дестинация България е с около 15% ръст, а от пазар Германия – 15-20 на сто повече, каза още Николина Ангелкова. Тя обърна внимание върху мерките, които министерството предприема за повишаване качеството на туристическия продукт, защото от него зависи дали този интерес ще бъде насърчен още повече.  

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));