Актуални агро новини.Допълнителна хуманитарна помощ в размер на 60 милиона евро ще отпусне ЕС за засегнатите от суша африкански държави.

Допълнителна хуманитарна помощ в размер на 60 милиона евро ще отпусне Европейският съюз за засегнатите от суша африкански държави Сомалия, Етиопия и Кения. Така подкрепата от Брюксел за региона през тази година ще нарасне на 260 милиона евро.

"През 2017 година положението на Сомалийския полуостров драстично се влоши, милиони хора нямат достатъчно храна и съществува реална опасност от глад" , обясни европейският комисар по хуманитарните въпроси Кристос Стилианидес. По думите му Европейският съюз следи развитието на ситуацията и непрекъснато адаптира помощта си за засегнатите части от населението. С новия финансов пакет хуманитарните организации, работещи в региона, щели да засилят мерките си, за да укажат нужната помощ. От много месеци насам в региона не е валяло, най-вече в южните части на Етиопия, Северна Кения и Сомалия, където гладът взима все повече жертви. Близо 17 милиона души се нуждаят от хранителни доставки, а държавите не са в състояние сами да се справят с проблема. В трите страни има епидемия от холера, заради влошените хигиенни условия, причинени от липсата на прясна вода.