Актуални агро новини.Аграрната политика на Европейския съюз трябва да е силна, по-опростена и достатъчно добре финансирана.

Аграрната политика на Европейския съюз трябва да е силна, по-опростена и достатъчно добре финансирана. Експертите от КОПА и КОДЖЕКА коментират резултатите от допитването на Европейската комисия за бъдещето на Общата селскостопанска политика.

По време на конференция в Брюксел вицепрезидентът на Европейската комисия Юрки Катайнен изтъкна, че при селското стопанство в Европа става дума за много повече от производството на храна. По думите му то се грижи за околната среда, спомага за икономическия растеж и осигурява работни места. Затова и фермерите и техните организации трябва да бъдат подкрепяни. На същата конференция председателят на аграрната комисия в Европейския парламент, Чеслав Сиекирски, предупреди, че доходите на фермерите в Съюза са прекалено ниски и достигат едва 40 процента от средните заплати във всички други сектори на икономиката. В тази връзка естонското председателство поясни, че повишаването на доходите трябва да бъде един от приоритетите на бъдещата ОСП. "Допитването, проведено от Европейската комисия, показва, че селяните и гражданите са на мнение, че имаме нужда от по-проста и по-силна политика", подчерта президентът на КОПА. Според него бъдещето крие големи предизвикателства – климатични промени, нестабилни цени и обезлюдяване на селските региони, с които Общността трябва да се справи.

, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));