Актуални агро новини.Предприятието в Русе ще представи програма срещу замърсяването на въздуха до 7 дни.

В 7-дневен срок „Монтюпе“ ЕООД ще представи инвестиционна програма срещу замърсяването на въздуха в Русе. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов след срещата с ръководството на дружеството. За мерки срещу замърсяването ще бъдат инвестирани 5 млн. евро в следващите година и половина. Ние ще контролираме строго сроковете за изпълнение, за да гарантираме на хората в Русе решаването на проблема със замърсяването на въздуха , каза министър Димов. Според него при всяко просрочване ще бъдат налагани санкции. До края на годината се очаква да бъдат реализирани краткосрочните мерки. Предприятието трябва да спазва еконормите и законодателството, както го прави в заводите си във Франция и Канада, подчерта той.

„Монтюпе“ ще трябва да въведе собствена система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, която да дава данни в реално време на населението в Русе. Министър Димов обяви, че през есента отново ще посети града, за да провери изпълнението на програмата.

Проблемите на „Монтюпе“ ЕООД са свързани с необхващане на всички източници на емисии от вентилационната система и неефективни вентилационни и пречиствателни съоръжения. За да се осигури работната среда, дружеството прибягва до използване на нерегламентирани източници за изпускане на непречистени емисии – врати, прозорци, жалузи, противопожарни клапи и т.н.

Нарушенията са от 2012 г. до сега. Сигналите за неприятни органични миризми в източната част на град Русе зачестяват след разширението и увеличаване на капацитета на инсталацията  за леене на алуминий (от 488 т на 840 т на денонощие).

За констатираните нарушения на „Монтюпе“ ЕООД са наложени имуществени санкции на общ размер 815 387 лв.

През февруари дружеството е внесло уведомление за инвестиционно предложение „Модернизация на вентилационна система и нови спомагателни дейности към предприятие за производство на автомобилни компоненти от алуминиева сплав“. Процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС е в ход .  Провеждат се консултациите с РЗИ – Русе, община Русе и Дирекция „Инспекция по труда” – Русе.
На срещата присъстваха още депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов, областният управител Галин Григоров и директорът на РИОСВ-Русе Любомир Атанасов.