Актуални агро новини.Пълната забрана за използване на неоникотиноиди ще се отрази негативно при производството на захарно цвекло.

Пълната забрана за използване на неоникотиноиди ще се отрази негативно при производството на захарно цвекло. От това се опасяват земеделски стопани в Германия. Предложението идва от Брюксел.

Предложението на Европейската комисия за всеобхватна забрана на неоникотиноидите е подадено преди Европейският орган за безопасност на храните да представи своя доклад за въздействието на веществата. Документът се очаква през ноември. В Европейския парламент също се заражда съпротива срещу тоталната забрана. Депутати от Европейската народна партия смятат, че масово изказваното мнение "който не подкрепя забраната, е против защитата на пчелите" е популизъм. Трябва да се прави разлика между култури със значение за пчелите и такива , които нямат съществена роля спрямо опрашителите. Германски политици от партията на канцлера Ангела Меркел изтъкват също така, че основният враг на пчелите са акарите от типа на Вароа деструктор, както и климатичните промени. Затова от средите на Християндемократичния съюз настояват при предстоящото гласуване Германия да се обяви против забраната.

Около 40% от световното производство на захар се добива от кореноплодите на захарното цвекло. Расте много бързо - месец след поникването кореновата система достига до 2-2,5 метра дълбочина и 90-120 см настрани. Цвеклото е и най-сладкият зеленчук - захарното му съдържание е по високо от тези на морковите и сладката царевица. В червеното цвекло захарността е до 10%, докато в захарното - 15 - 20%. Съдържа малко калории.