Актуални агро новини.Спасиха Белоглав лешояд на Северната тангента.

След сигнали за бедстващ екземляр от вида белоглав лешояд (Gyps fulvus) в района на Северната тангента на София, eксперти от РИОСВ – София, Столичната зоологическа градина, Българското дружество за защита на птиците и СДВР провериха информацията на място. Намерен бе млад белоглав лешояд без видими наранявания, попаднал зад оградните мрежи на Северната скоростна тангента. Спасителна операция вдигна птицата на необходимата височина, далеч от платната за движение.

Белоглавият лешояд (Gyps fulvus) е едра , дневна граблива птица. Дължина на тялото и е 95-110 см, а размахът на крилата – 230-265 см. Маховите пера и опашката са черни, останалата част от оперението е бежово-кафява. Главата е покрита с къси бели пухови пера. Яката от пера в основата на врата е бяла при възрастните и кафява при младите. 

У нас белоглавият лешояд гнезди по долината на р. Арда между язовирите „Кърджали“ и „Ивайловград“, но може да бъде видян да търси храна в целите Източни Родопи. Отделни индивиди може да бъдат наблюдавани и в районите на Стара планина, Кресненското дефиле и по Черноморието.