Актуални агро новини.Най-малка реколта от ечемик в ЕС от 2012 г. насам.

Малко над 57 милиона тона ечемик ще приберат европейските фермери тази година, според прогноза на Европейската комисия. Това означава, че реколтата ще бъде най-малката от 2012-та насам, когато бяха ожънати едва 54 милиона тона.

В сравнение с прогнозата от миналия месец, експертите в Брюксел са занижили очакваните количества с близо 2 и половина милиона тона. Това се дължи основно на по-малкото производство в Испания, която е третият най-голям производител в Европейския съюз , след Франция и Германия. Тази година обаче сушата е довела до силен спад на реколтата, като се очаква минус от 40 процента спрямо 2016-та.

В резултат на по-ниските добиви цените на фуражния ечемик са започнали да се покачват. През първата половина на юли те са били с 5 евро по-високи, отколкото през юни, а на годишна база поскъпването е с 21 евро на тон. В момента в големите германски пристанища един тон се търгува за 158 евро, най-високата цена от 2 години насам.

Фуражната пшеница се продава за 168 евро, като цената е с 9 евро по-ниска от края на юни. Ценовата разлика между двата вида зърно на пристанището в Хамбург е 13 евро, докато преди месец е била почти двойно по-голяма – 24 евро.