Актуални агро новини.ЕС увеличава износа на храни и напитки.

Аграрни продукти, храни и напитки на стойност единайсет и половина милиарда евро са били изнесени от Европейския съюз през месец май тази година. Това е с 9 процента повече в сравнение с миналата година. Данните са от месечен доклад на Европейската комисия за търговията с храни.

Най-голям ръст бележи износът за Съединените щати – плюс 122 милиона евро – както и за Китай – 105 милиона повече. Сред стоките, чиито продажби са се увеличили, са виното следвано от бебешки храни и мляко на прах. Отрицателни резултати има при пшеницата, която за трети пореден месец се продава по-слабо, както и при свинското месо.

За същия период е регистриран и ръст от 13 процента на вноса на селскостопанска продукция и храни. Така търговският баланс на Европейския съюз за месец май остава положителен, тъй като експортът надвишава вноса с 675 милиона евро.

На годишна база – от юни 2016-та до май 2017 година – стойността на изнесените продукти е почти 132 милиарда евро, или с 2 процента и половина по-голяма от предишния период.

След като Брюксел и Япония се споразумяха по основните точки от бъдещия договор за свободна търговия, се очаква ръст на износа на храни за Япония. В момента Европейският съюз е четвъртият по обем износител на храни за страната, като се надява в близко бъдеще да стане основният търговски партньор на Япония , най-вече за свинско месо, сирена, вина и спиртни напитки.