Актуални агро новини.Белгия е една от страните в Европейския съюз с най-голяма консумация на месо на глава от населението.

Белгия е една от страните в Европейския съюз с най-голяма консумация на месо на глава от населението. Всеки белгиец изяжда близо 30 килограма месо и месни продукти на година. Данните са от проведено в страната проучване.

63 % от населението на Белгия консумират месо поне четири пъти в седмицата, а една четвърт – всеки ден. При видовете месо белгийците обичат разнообразието, като изяждат по около 10 килограма говеждо, свинско и пилешко годишно. При колбасите и трайните месни продукти, произведени чрез сушене, варене, опушване или мариноване, свинското е на второ място след говеждото. За разлика от съседна Германия например, където наподобяващите месо вегетариански продукти са на мода, в Белгия те не се радват на голяма популярност. Белгийците предпочитат истинското месо и през миналата година са консумирали едва 300 грама от вегетарианските алтернативи. В страната се забелязва тенденция към намаляване на потреблението. Докато през 2008-ма годишно са се консумирали 35 килограма на глава от населението, през 2016-та данните показват около 30 килограма. Проучването сочи че повече от една трета от населението ядат по-малко месо, отколкото година по-рано, а други 28 процента имат намерение да намалят консумацията.

, 'facebook-jssdk'));