Актуални агро новини.Природозащитните организации ще поискат от президента да наложи вето.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че приетите на второ четене поправки в Закона за околната среда представляват орязване на достъпа до правосъдие на бизнеса и гражданите и намаляват възможностите за опазване на човешкия живот, здравето и природата. Заради поправките вече няма да може да се обжалват на втора инстанция дела, свързани с екологични разрешения за проекти от национално значение.
 
Природозащитните организации ще поискат от президента да наложи вето и ще информират всички европейски институции. Предвиждат се и сериозни протестни действия. Промените бяха прокарани свръх скоростно, едва за няколко седмици.
 
Промените директно помагат на новия вариант на автомагистрала „Струма“, който унищожава Кресненското дефиле, изграждането на каскадата Горна Арда, удълбаването на река Дунав, строителството на АЕЦ „Белене“, разширението на открити рудници, строителството на екарисажи, всякакво строителство около Рилския манастир и като цяло улесняват застрояването на планините и Черноморието, срещу които се обявяват над 70% от българските граждани, според социологическите проучвания.

Вижте повече в рубриката Актуално

, 'script', 'facebook-jssdk'));