Актуални агро новини.ЕС натрупа рекордно количество сухо мляко.

358 хиляди тона обезмаслено мляко на прах. Това е най-голямото количество, натрупано в складове в Европейския съюз от 20 години насам. Държавните интервенции за подкрепа на млекопроизводителите са причина за ръста.

По-голямата част от сухото мляко беше изкупено през миналата година в разгара на кризата. От миналия декември насам Европейската комисия е продала едва 140 тона на търг. По думите на аграрния говорител на Комисията, продадените количества умишлено са малки, за да се изкриви пазара. Освен това предложените при търга цени са прекалено ниски. Заради отпадането на млечните квоти и намаленото потребление на сухо мляко в Китай, през миналата година изкупните цени на суровото мляко в Европейския съюз бяха паднали до 25 цента за килограм. След интервенциите от страна на Брюксел складовете са пълни и няма яснота кога ще бъдат изпразнени. Междувременно изкупните цени се покачиха до 33 цента. Тъй като потреблението в Европейския съюз не се променя особено, фермерите стават все по-зависими от азиатските пазари, коментират експерти. Очакванията за следващата година са, че Китай ще увеличи вноса на сирена, масло и сухо мляко. Това дава надежда и за по-високи изкупни цени.

, , id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));