Актуални агро новини.51 малки белоглави лешоядчета излетяха в Източните Родопи.

Общо 51 малки лешоядчета излетяха в района на Източните Родопи. Това е равносметката от редовния мониторинг на единствената естествена популация на белоглав лешояд в страната, направен от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по-рано през месеца. От дружеството са посетили всички гнездови колонии на вида в Родопите. Припомняме, че 89 са двойките, които загнездиха тази пролет.
 
Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото поколение. Толкова време е необходимо докато потомството порасне достатъчно, за да започне първите летателни опити.
 
„Тази година гнездовият успех на популацията е по-нисък в сравнение с предходната. Вероятната причина са големите и продължителни застудявания през януари и началото на февруари, което съвпада с периода на снасянето на яйцата. Всяка двойка лешояди снася само едно яйце и минусовите температури могат да причинят изстиване и загиване на зародиша още в ранните етапи на развитие.” – коментира Добромир Добрев от БДЗП.
 
Тази година за редките птици се грижи и специална целодневна охрана, разположена на две места в Източните Родопи – в района на Маджарово и язовир Студен кладенец. Целта е да се окаже навременна помощ в районите, където има непосредствена опасност от падане на младите лешояди в във водите на река Арда или язовир Студен кладенец и да се гарантира, че птиците ще излетят успешно и няма да има фатални инциденти.

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));