Актуални агро новини.Африканската чума по свинете достигна и Румъния.

Африканската чума по свинете достигна и Румъния. В малка частна ферма в северозападната част на страната са открити четири животни, заразени с вируса. Случаи на болестта има в редица източноевропейски страни - Полша, Латвия, Литва, Естония и Чехия.

Само допреди две седмици румънската Национална агенция за санитарен и ветеринарен контрол и безопасност на хранителните продукти твърдеше, че страната е "остров на епидемиологичната безопасност" , тъй като дотогава нямаше нито един регистриран случай на болестта, въпреки близостта с огнищата в Унгария и Украйна. От четирите животни в румънската ферма едното е починало от заболяването, а останалите са били умъртвени. Властите предполагат, че вирусът е пренесен от диви свине, тъй като регионът е гъсто залесен и с голяма популация на глигани. Освен в страните-членки на Европейския съюз африканска чума по свинете има в Украйна, Беларус и Русия.

Припомняме ви, че в Чехия обявиха извънредно положение за региона на град Злин, а германските власти издадоха брошура с препоръки как да се предотврати пренасянето на вируса.