Актуални агро новини.Спряна продажбата на яйца от ферми в Холандия и Белгия.

138 птицеферми в Холандия и 51 в Белгия са блокирани и нямат право да продават яйца. Стопанствата са използвали почистващи препарати, които съдържат фипронил. Затворени са и 5 ферми в Германия, всичките в провинция Долна Саксония.

Холандската служба за сигурност на храните започна проверки на няколко стопанства, които произвеждат както яйца, така и месо. Продажбите ще бъдат разрешени, едва след като се докаже, че в няма замърсяване с фипронил. Прокуратурата в Белгия започна от своя страна разследване за измама, след като стана ясно, че фипронилът е бил примесен нелегално към разрешен инсектицид. Детайли ще бъдат съобщени най-рано в средата на месеца. За разлика от Холандия и Германия, в Белгия властите не призовават потребителите да изхвърлят яйца от определени партиди, тъй като замърсяването с фипронил е далеч под допустимите норми.

Междувременно, от Европейската комисия съобщиха, че разрешителното за използване на фипронил за растителна защита изтича на 30 септември. До момента няма заявка за удължаване на срока. В селското стопанство фипронилът е разрешен за обработка на посевен материал. За да бъдат защитени пчелите обаче, този материал може да се използва само в оранжерии, или ако става дума за растения, които се берат преди техния цъфтеж. Употребата на фипронил при животни е забранена в Европейския съюз.

 

, , fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));