Актуални агро новини.Властите в Холандия, Белгия и Германия все още разследват виновните за скандала със замърсените с фипронил яйца.

Властите в Холандия , Белгия и Германия все още разследват виновните за скандала със замърсените с фипронил яйца. Голяма международна организация за защита на потребителите поиска по-строги законови мерки и по-драстични наказания за компании, които с действията си застрашават здравето на хората.

Производителите трябвало да бъдат задължени сами да тестват продуктите си за евентуални рискове, се казва в предложение на организацията, изпратено до европейските институции.

Ако дадена компания не спазва предписанията, трябва да й бъдат наложени солени глоби. При нарушение да бъде наказана компанията, а не отделни нейни представители, гласят исканията.

Междувременно стана ясно, че холандските търговци на храни са загубили около 15 милиона евро от временното спиране на продажбата на яйца. Стоката е била изтеглена от повече от 4000 магазина, а търговците ще настояват за обезщетения.

В края на миналата седмица холандската прокуратура арестува двама ръководители на фирмата, която е продавала почистващия препарат, съдържащ забранения за използване в животновъдството фипронил. Повдигнати са обвинения за застрашаване на общественото здраве. За сряда е насрочено съдебно изслушване, на което ще се реши дали двамата обвиняеми ще останат в ареста.