Актуални агро новини.Опасността от птичи грип в Европа все още не е отминала.

Опасността от птичи грип в Европа все още не е отминала, предупреждават специалисти. Нови огнища в някои европейски страни показват, че рискът остава голям. Тази година от птичия грип бяха засегнати 29 страни в Европа. Епидемията бе най-тежката и най-дългата, регистрирана досега на Стария континент.

В швейцарско езеро бяха открити два мъртви лебеда, заразени с вирусния щам H5N8. Това е първият случай в страната от януари насам. В момента властите проверяват птицефермите в околностите за други заболели животни. В началото на август беше открит и мъртъв лебед във Великобритания.

Вирусът остава вирулентен не само при диви птици. От началото на юли е регистриран в птицевъдни стопанства в Белгия, Франция и Северна Италия. Най-силно засегнати са 13 италиански ферми, където се е наложило унищожаването на хиляди кокошки и пуйки.

Последните случаи доказват , че вирусът продължава да се среща в природата в Европа. През лятото, когато температурите са по-високи, вирусът е по-слабо активен, затова в момента рискът от зараза в регионите с голяма популация от диви птици не е толкова висок. Пример за това, как вирусът се разпространява и през лятото, е епидемията с щама H5N1, избухнала през 2007 година.