Актуални агро новини.Скандалът с фипронила не затихва.

Нови седем ферми в Белгия са блокирани от властите, след като се оказа, че продукцията им е замърсена с фипронил. От Службата за сигурност на храните уверяват, че няма опасност за здравето на хората, тъй като концентрацията на веществото е много ниска. Експертите проверяват и пилешко месо от местни птицеферми, но досега не са открили замърсени партиди.

С това броят на белгийски стопанства нарасна на 21. Правителството в Брюксел предложи обезщетения за засегнатите компании. По думите на министър-председателя Шарл Мишел държавата би могла да поеме разходите за унищожаване на замърсените яйца, както и да изплати на стопаните част от пропуснатите ползи. В случай, че производителите на яйца подадат граждански искове срещу предполагаемите виновници за скандала, държавата ще се включи като ищец , обеща още Мишел.

Междувременно стана ясно, че замърсени с фипронил яйца са открити и в южнокорейска яйцеферма. От земеделското министерство съобщиха, че стопанството има забрана за продажба на продукцията. Няколко други ферми в страната бяха блокирани превантивно, докато се проведат тестове. Трите най-големи търговски вериги спряха продажбата на яйца до изясняване на случая.

В Унгария контролните органи откриха дълбоко замразени готови продукти, съдържащи замърсени с фипронил яйца. Стоката е била внесена от Германия. Пратката е проследена с помощта на Европейската система за бързо предупреждение и междувременно е иззета и унищожена, съобщиха от агроведомството. Става дума за дълбоко замразено тесто за палачинки, закупено от фирма в столицата. Това е първият случай в Унгария.

От скандала са засегнати най-малко 15 държави от Европейския съюз, както и Швейцария, Южна Корея и Хонконг. По най-нови данни в Германия са внесени над 28 милиона замърсени яйца. От тях 17 милиона са били реекспортирани за други страни.

В България според експерти няма данни за наличие на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото не са разрешени за употреба при кокошки носачки.