Актуални агро новини.С 21% по-слаба реколта от ябълки в ЕС тази година.

Европейската реколта от ябълки тази година ще бъде с 21 процента по-малка, прогнозират от Световната асоциация на производителите на ябълки и круши. Предполагаемото общо количество се изчислява на 9,3 милиона тона.

Най-голям проблем за овощарите са били ниските температури по време на цъфтежа, както и сушата през късната пролет и в началото на лятото. За разлика от ябълките, реколтата от круши се оценява на около 2 милиона тона, почти колкото е била и миналата година.

Полша, най-големият производител на ябълки в Европейския съюз, ще има близо 3 милиона тона, или една трета по-малко от 2016-та. Италия се нарежда на втора позиция с 1,8 милиона тона и минус 25 процента. По-малки са щетите във Франция, където стопаните ще съберат около 1-ин и половина милиона тона, само с 8 на сто под миналогодишната реколта. Германия е на четвърта позиция и тази година реколта ще достигне едва 555 хиляди тона, което е половината в сравнение с миналата година.

Заради ниските добиви пазарът ще предложи стабилни цени, тъй като няма да има голямо разминаване между търсене и предлагане, според Световната асоциация на производителите на ябълки и круши. Европейският пазар обаче все още страда от последствията от руското ембарго, както и от намалялото търсене от страна на страните в Северна Африка.

Европа не е единственият регион със слаба реколта от ябълки. От климатичните условия са пострадали и други страни в Северното полукълбо. Русия ще прибере 37 процента по-малко плодове, а Мексико очаква минус 30 на сто. В Беларус и Украйна количествата ще бъдат с 10-15 процента по-малки. Единствено за Китай се очаква ръст от 3 процента.

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));