РапицаАктуални агро новини.Реколта от 22 милиона тона рапица се очаква тази година в Европейския съюз.

Реколта от 22 милиона

тона рапица се очакват тази година в Европейския съюз. Прогнозата е на американското земеделско министерство - спрямо прогнозата от месец юли има увеличение с близо 900 хиляди тона.

Световната реколта от рапица през настоящия сезон ще достигне около 73 милиона тона, смятат експертите във Вашингтон. Европейският съюз остава най-големият производител в света и с тазгодишните си добиви ще стане още по-независим от внос, като в същото време ще може да изнася на добри цени. На втора позиция по производство на рапица се нарежда Канада, където фермерите се очаква да приберат малко над 20 милиона тона.

В Европа са възможни и изненади, твърдят от агроведомството във Вашингтон. В много страни от Общността метеорологичните условия не са били подходящи – първо продължителна суша, а след това обилни валежи. Това може да намали добивите в Германия и в някои източноевропейски държави. За сметка на това , добивите във Франция, Великобритания и Югоизточна Европа могат да се окажат по-големи от прогнозираните.