Актуални агро новини.Нови случаи на птичи грип бяха регистрирани при диви птици в Германия.

Нови случаи на птичи грип бяха регистрирани при диви птици в Германия. Това са първите случаи след голямата епидемия през пролетта, причинила щети за милиони евро.

Три мъртви лебеда са били открити в провинция Саксония-Анхалт, в източната част на Германия. Според ветеринарните власти става дума за щама H5N8, който е силно заразен. Затова около мястото, където са намерени птиците, е очертана зона за сигурност с радиус от 1 километър, както и зона за наблюдение с радиус от 3 километра. В зоната за сигурност се намират 9 малки птицеферми с общо 120 животни, а в по-широката зона за наблюдение има още 62 стопанства с над 1200 птици. На фермерите е наредено да приберат птиците на закрито и да не ги пускат навън. За последен път щамът H5N8 бе регистриран в Германия през месец май тази година. Вирусът е разпространен в почти цяла Европа и експертите са на мнение, че остава вирулентен дълго време, оцелявайки в почвата. Така има опасност от нови зарази, дори и след като са минали месеци след последните случаи.

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));