Актуални агро новини.ЕС очаква засилен внос на биодизел от трети страни.

След решението на Европейската комисия да свали вносните мита за аржентински биодизел, Европа най-вероятно ще бъде залята с евтина стока от южноамериканската страна. Това ще доведе до значителни размествания на пазара, прогнозират експерти от сектора на биогоривата.

След 2013 година вносът на биодизел от трите най-големи страни-износителки – Аржентина , Индонезия и Малайзия – непрекъснато намалява. Докато през 2012-та Аржентина е доставила близо милион и половина тона гориво, произведено от соя, а Индонезия - малко над един милион тона от палмово масло, през следващата година вносът от тези две държави е паднал с по 70 процента. Точно тогава Брюксел наложи вносни мита, тъй като и двете страни предлагаха горивото на изкуствено занижени цени, много по-ниски от европейските. Затова аржентинския биодизел беше обложен с над 24 процента мито, а индонезийския – с 19 на сто. Вследствие на тази мярка импортът от там почти замря.

Сега обаче пазарът в Европа е изправен пред ново предизвикателство. Очаква се, че след намаляването на митото за Аржентина до 8 процента, доставките от там драстично ще се увеличат. Подобно развитие ще има и при вноса от Индонезия, ако Европейската комисия намали съответните налози, както се предполага. Като резултат цените в Съюза ще се окажат под силен натиск, което може да принуди много фермери да се откажат от отглеждането на рапица, основната суровина за производство на биогорива на Стария континент.