Актуални агро новини.Между 81 и 84 милиона тона пшеница от тазгодишната реколта прогнозира земеделското министерство в Русия.

Между 81 и 84 милиона тона пшеница от тазгодишната реколта прогнозира земеделското министерство в Русия. Експерти предвиждат и ръст в износа от Федерацията. Високите добиви се дължат на благоприятните климатични условия през стопанската година.

Московските експерти смятат, че експортът на пшеница ще достигне 33 милиона тона, а общата зърнена реколта, включително ечемик и царевица, ще бъде в размер на около 134 милиона тона. От тях 44 милиона тона са предвидени за износ.

Към 1 септември са реколтирани  60 процента от площите със зърнени култури в Русия, като са прибрани 96 милиона тона, при среден добив от 3 , ,4 тона от хектар. По данни на агроведомството миналата година по това време количеството е било 92 милиона тона, а добивът не е надхвърлял 2,9 тона от хектар.

Заради голямото предлагане руската пшеница постепенно поевтинява на външните пазари, дори и след лекото поскъпване на рублата спрямо долара. В същото време от Киев съобщават, че украинският износ на зърнени култури през новата стопанска година ще надхвърли 42 милиона тона, или 3 процента и половина повече от изминалия период. Като цяло зърнената реколта в Украйна ще бъде в размер на над 63 милиона тона.