Актуални агро новини.Данните за млекопроизводството в Русия се разминават сериозно с действителните.

Данните за млекопроизводството в Русия, публикувани от официалната статистика, се разминават сериозно с действително добитите количества. Твърдението е на Съюза на млекопроизводителите в страната.

Според изпълнителния директор на Съюза, в Русия годишно се произвеждат едва 17 милиона тона краве мляко, с 13 милиона тона по-малко от посоченото от московската служба за статистика Росстат. Разликата се дължи предимно на голямото количество фалшиви млечни продукти, продавани в страната. По думите на директора официалната статистика се позовава на данни от търговската мрежа, които не отчитат, че много от млечните продукти всъщност са такива, направени с растителни мазнини, а не от истинско мляко. Заради тези фалшификати от Росстат смятат, че Русия покрива 67 процента от потреблението на сирена от собствено производство, докато Съюзът на млекопроизводителите посочва много по-ниски стойности. Освен това цените на млечните продукти в магазините са скочили толкова рязко, че хората купуват все по-малко. През миналата година консумацията на глава от населението е била 234 килограма, при 387 килограма през 1991 година.

 

 

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));