Актуални агро новини.Нов рекорд при реколтата от соя в САЩ очаква земеделското министерство.

Нов рекорд при реколтата от соя в Съединените щати очаква земеделското министерство. Експертите коригираха прогнозата си с 1,4 милиона тона нагоре, до повече от 120 милиона тона. Това са 3,4 милиона тона повече в сравнение с 2016 година.

До края на август 2018-та складовите наличности в страната ще нараснат с 3 и половина милиона тона до близо 13 милиона тона. Това количество ще бъде с около 7 милиона тона по-голямо от средното за последните 4 години.

Износът на соя през новата стопанска година също ще бъде рекорден. Експертите очакват той да достигне малко над 61 милиона тона, докато през изтеклата стопанска година продажбите в чужбина бяха в размер на 59 милиона тона. Като причина за оптимистичното предвиждане се посочват ниските цени на соята на международните пазари, които най-вероятно ще засилят търсенето. В сравнение с бразилската продукция американската е в по-добра позиция, тъй като в момента бразилската валута е много скъпа.

Въпреки увеличената реколта в Съединените щати, в глобален мащаб се очаква спад с 3 милиона тона до повече от 348 милиона тона. Вторият световен производител, Бразилия, ще прибере 7 милиона тона по-малко, или общо 107 милиона тона. Аржентина, която е на трето място, ще има реколта от 57 милиона тона, с около един милион тона по-малко от миналата година.

Международната търговия с протеиновата култура ще се засили, прогнозират експерт експерти. Износът ще достигне 151 милиона тона, с 5 милиона тона повече, отколкото през 2016/17 година. Най-големият вносител остава Китай. Очаква се през новата стопанска година страната да закупи 95 милиона тона соя.

, 'facebook-jssdk'));