Актуални агро новини.Създават световен алианс за справяне с климатичните промени.

Световен алианс за ускоряване на усилията за справяне с изменението на климата започва работа, съобщи Ройтерс. Обединението ще е базирано в САЩ , а негов учредител е Дания.

Дни след като Съединените щати потвърдиха плановете си да напуснат Парижкото споразумение за климата от 2015 г., инициативата идва с цел да създаде форум за обмен на „зелени“ знания и технологии между правителствата, бизнеса и лидерите в общностите. Сред основателите на алианса са Китай, Индонезия и градската мрежа C40, заяви в изявление кабинетът на датския премиер Ларс Локс Расмусен. Мрежата C40 свързва повече от 90 града, представляващи една четвърт от световната икономика.

„Ние всички сме осъзнали, че президентът (на САЩ) в края на краищата не е всемогъщ. И виждаме дълъг списък от щати – като Калифорния и Тексас – които искат да направят нещо различно по въпроса за климата“, каза Расмусен пред вестник Berlingske.

Най-големият икономически съветник на Доналд Тръмп заяви, че продължава категорично да стои зад намерението на САЩ да се откаже от Парижкия договор, освен ако не се постигне предоговаряне за Съединените щати с цел по-благорпиятни условия – стъпка, за която други страни нямат особен ищах.

Обединението P4G ще има международната централа във Вашингтон от януари 2018-та, а ще проведе първата си среща в Копенхаген следващия ноември.