Актуални агро новини.Масово изчезване на животински видове в края на настоящия век.

Масово изчезване на животински видове в края на настоящия век ще застраши живота на Земята, предупреди геофизикът Дениъл Ротмън от Масачузетския технологически институт. Причината ще се окажат количеството въглеродни емисии, което се отделя в атмосферата , предава dnes.bg.

През последните 540 милиона години е имало общо пет периода на масово изчезване на животински видове, а шестият такъв е съвсем близо, смятат учените от Масачузетс. Прогнозата им се основава точно на данните за нарушенията в естествения водороден цикъл на планетата в последните 540 милиона години.

Така според прогнозата, публикувана на сайта на Масачузетския технологически институт, към 2100 година натрупалият се в океаните въглерод ще породи дестабилизиране на биосферата, а това ще предизвика шестото поред измиране на видовете. Учените все пак отчитат, че това няма да стане изведнъж, а вероятно изчезването на дивите видове животни и растения ще продължи няколко хиляди години.

"Резултатите не значат, че катастрофата ще стане на следващия ден, а че ако не се предприемат мерки, въглеродният цикъл ще навлезе в нестабилно състояние и последиците трудно могат да бъдат предвидени. Такива моменти в геологическото минало са свързани с масово измиране", обобщава Дениъл Ротман.

Въпреки мрачната прогноза, това далеч не е най-черният сценарий, който се чертае за бъдещото на Земята. Според някои учени шестото масово измиране на животински видове вече е започнало и тези процеси няма как да бъдат обърнати.