Актуални агро новини.ОСП има две цели според френският президент.

Общата селскостопанска политика има две цели, смята френският президент Еманюел Макрон – запазване на досегашната аграрна политика в Съюза, както и преструктурирането на сектора. Това посочи Макрон в речта си за бъдещето на Европейския съюз.

Макрон изрази опасенията си от търговски споразумения с трети страни, които биха могли да застрашат поминъка на фермерите в Европа. Общата селскостопанска политика трябва да осигури на земеделските стопани достоен живот с прилични доходи, смята френският президент. За целта обаче е необходимо да се опростят процедурите, а политиците трябва да изработят мерки, които да предпазят производителите от несигурността на пазарите.

Макрон обърна внимание и на спора около хербицидите с глифозат. Решението за удължаването на срока от страна на Европейската комисия трябва да се вземе на базата на научни данни и факти , а дискусията не бива да се влияе от лобистки интереси. Изказването му по темата идва ден след като правителството в Париж обяви, че забранява използването на глифозат на територията на страната за следващите пет години. При гласуването на европейско ниво Франция ще е "против". Срещу подобно решение на кабинета обаче са голяма част от фермерите, които се опасяват, че ще изгубят конкурентоспособността си.