Актуални агро новини.МОСВ става патрон на годишнината от първите екопротести в България.

Зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев се срещна с представители на инициативен комитет от Русе. Гражданите подготвят отбелязването на 30-годишнината от първите екологични протести срещу обгазяването на крайдунавския град. Обсъдена беше програма, посветена на първите граждански протести у нас, с която през февруари годишнината ще бъде отбелязана в Русе, а в София – през късната есен на 2018 г.

Инициативите – изложби, кръгла маса, семинар и издаване на сборник със спомени на участници в първите Русенски протести, ще преминат под патронажа на Министерството на околната среда и водите, а съорганизатори ще са Държавна агенция „Архиви,“ Държавен архив – Русе и сдружение „Елиас Канети“.

Гражданските протести в Русе през 1988 г. и документалния филм „Дишай!“ се превърнаха в един от символите на промените и станаха повод за поредица  срещи на първите неформални организации пред 1989 г.

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));