Актуални агро новини.Ирландия ще доставя на Турция 100 000 телета годишно.

До 100 000 телета годишно може да доставя Ирландия на Турция. Това стана ясно след преговори между фермерска асоциация и браншовата организация на говедовъдите в Анкара.

Турските животновъди са поканили ирландските си колеги за да установят, дали могат да отговорят на нуждите на сектора. Годишно се търсят около половин милион живи животни. При преговорите Ирландия е предложила до 100 000 телета, като през тази година вече са доставени 17 000, а през миналата – 20 000.

Турция е добър пазар за живи животни и размножителен материал. Ирландските говеда са само малка част от живите животни, които пристигат в Турция. 60 процента от вноса се реализира от Бразилия и Уругвай, останалите говеда са от други европейски страни. Франция, макар че е един от големите износители, е и една от малкото държави, за които има ограничения, тъй като в страната са регистрирани случаи на син език.

Турция купува от Ирландия предимно мъжки телета под 12-месечна възраст и под 300 килограма тегло.

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));