Актуални агро новини.Нов рекорд при износа на сирена ще регистрира Германия тази година.

Нов рекорд при износа на сирена ще регистрира Германия тази година. Това сочат изчисленията на Федералната служба за статистика. За първите 7 месеца експортът е достигнал над 700 хиляди тона, а последният рекорд, поставен през 2016-та, беше в размер намалко над един милион тона.

В момента млекопроизводителите в Германия са доволни от изкупните цени, след като през миналата година голяма част от тях бяха засегнати от кризата. За последните 15 години износът на сирена непрекъснато се увеличава вследствие на това страната се изкачи на първо място в световната класация по този показател.

Значителна част от доставките са предвидени за страните от Европейския съюз, макар че бизнесът с тях напоследък забавя темповете си. За първите 7 месеца експортът за тези пазари се е увеличил едва с 0 ,2 процента. И макар че за трети страни отиват далеч по-малки количества, ръстът там е най-голям. За тази година най-големият вносител на германски сирена се очертава да бъде Южна Корея, като до момента има увеличение на доставките с 80 на сто.

Най-много млечни ферми има в германската провинция Бавария, където се намира и една от най-важните млекопреработвателни компании в цялата страна. Добрите резултати от експорта поставят обаче германските млекопроизводители в опасна зависимост. Ако на външните пазари настъпи криза, тя се отразява и на фермерите и води до по-ниски изкупни цени. Вътрешният пазар е повече от заситен - в страната се произвежда повече сирене, отколкото се консумира.