Актуални агро новини. Ядлив кестен беше

избран за Дърво на годината за 2018-та в Германия. В страната неговите плодове са на особена почит, както и дървесината му. Миналата година с титлата беше удостоен смърчът.

Най-големите насаждения са в югозападните региони на страната, на места, подходящи и за лозя. В дивата природа сладкият кестен расте предимно в редки широколистни гори. Цветовете му са предпочитани от пчелите, а плодовете са храна за катерици и различни видове птици.

Дървесината на сладкия кестен е твърда и здрава и до днес се използва в лозарството. Напоследък търсенето в мебелната индустрия нараства, заради което и цените й са високи. Плодовете са предпочитани от хора с непоносимост към глутена, тъй като не съдържат тази съставка. Дървото на годината се определя ежегодно от фондация, която си е поставила за цел да популяризира отделни видове. Сред тях често попадат позабравени и рядко срещани, както и такива, застрашени от изчезване. Организацията е под патронажа на Федералното министерство на околната среда. 

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));