Актуални агро новини.Птицевъди готвят протест в края на седмицата.

Птицевъди готвят протест в края на седмицата. Собственици на ферми за патици и техните работници ще пристигнат пред земеделското министерство – денят на недоволството още се обсъжда. Причината – забрана на Агенцията по безопасност на храните за люпене на патешки яйца и заселване с еднодневни патета. Мярката е взета заради птичия грип - засечен на четири места у нас.

Според собствениците на ферми за патици тази крайна забрана стопира производството им. Към момента те имат сключени договори с изкупвачи на патешка суровина, които не могат да изпълнят.

Стопанинът калкулира щетите – около 100 хиляди лева на месец. България е вторият по големина производител на патешки дроб в света след Франция.
В заповедта не е посочен срок за наложената забрана, реагираха още стопаните.

Браншовиците изтъкват , че има решение на Европейската комисия, в което са посочени срокове за прилагане на мерки за справяне с грипа. За област Добрич той е до 21 ноември, за Хасковско – 20 ноември. Птицевъдите искат дата за подновяване на работа.

Особено стриктни са изискванията към големите ферми. Там освен, че патици и кокошки не могат да се гледат в едно помещение, не трябва да се превишава квадратурата за отглеждането на птиците във фермите. Строго забранено е и извеждането на птиците на открито.