Актуални агро новини.КОПА и КОДЖЕКА против отварянето на европейския пазар.

Европейските говедовъди, представени от КОПА и КОДЖЕКА, са против отварянето на пазара за говеждо месо при преговорите с най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка - МЕРКОСУР. Това стана ясно при срещата на европейския комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган с ръководството на организацията.

"За нас е напълно неприемливо, че Европейската комисия предлага на Меркосур безмитен внос на говеждо, докато скандалът с бразилското месо все още не е отшумял", посочи Жан-Пиер Фльори от отдела за говеждо месо в КОПА и КОДЖЕКА. По думите му, френските животновъди търпят и сега големи загуби , но ако предложените 80 хиляди тона безмитен внос се реализират, това щяло да доведе до фалит близо една трета от фермерите.

Друг проблем за говедовъдите е излизането на Великобритания от Европейския съюз. Досега близо половината ирландско говеждо отива за Обединеното кралство, но заради слабата британска валута голяма част от доставките вече се пренасочват към Франция и други страни на континента. Тези количества щели да окажат сериозен натиск върху цените. Ако към тях се добавят и доставките от Южна Америка, това щяло да има фатални последствия за сектора в Европа, предупреди Фльори.

От КОПА и КОДЖЕКА настояват Европейската комисия да предприеме допълнителни мерки за разкриването на нови пазари и за покриването на евентуални рискове, в това число експортни гаранции, кредити и застраховки