Актуални агро новини.Решението за глифозата се превръща в принципен въпрос.

Остра критика срещу

нерешителността на европейските власти относно глифозата изразиха от Германския земеделски съюз. Припомняме ви, че след поредното гласуване в края на миналата седмица отново не се намери мнозинство.

 „Когато една процедура, основана на научни доказателства е блокирана от политически съображения от страните-членки, вече не става дума единствено за самото вещество, а за функционирането на европейските институции и правила“, се казва в декларация на Земеделския съюз.

Германия е една от държавите, отговорни за оценката на риска в случая с хербицида глифозат. Въпреки това страната всеки път гласува с "въздържал се". Това давало повод за съмнения, че правителството в Берлин няма ясна политика.

Европейските служби, натоварени с оценка на риска, в това число агенциите за сигурност на храните и за химикалите, както и Германският институт за оценка на риска, стигнаха до заключението, че при правилна употреба глифозатът не носи опасност за хората и природата. Въз основа на тези оценки разрешението за препарата би трябвало да бъде удължено, настояват земеделците.

Следващото гласуване ще бъде в края на месеца. Ако и тогава няма квалифицирано мнозинство, решението трябва да бъде взето от Европейската комисия.

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));