Актуални агро новини.Предстоящото излизане на Великобритания от ЕС е повод за сериозни притеснения на рибарския флот на останалите страни-членки.

Предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз е повод за сериозни притеснения на рибарския флот на останалите страни-членки. Причината: голяма част от океанската риба се лови в британски води.


В най-лошия случай германските рибари например вече няма да хващат херинга от Северно море, защото корабите им плават изцяло в британската икономическа зона. Половината от скумриите също са от тези води, като алтернативи почти няма.

Затова от Германия и други европейски страни се надяват , Брюксел и Лондон да стигнат до споразумение, което ще позволява на рибарите да ловят, както досега, в британската икономическа зона. Тя се простира на 200 мили навътре в морето. В замяна британските им колеги да продължат да имат достъп до европейския пазар, предлагат германските рибари.

"Въпросът с риболова трябва да бъде важна част от преговорите между Европейския съюз и Обединеното кралство", настояват от Германското сдружение за океански риболов. "Нашата цел е в бъдеще да продължим устойчивото използване на рибните популации в Северно море", се казва още в изявление на Сдружението.