Актуални агро новини.Френското правителство започва кампания срещу дъмпинговите цени в големите търговски вериги.

Френското правителство започва кампания срещу дъмпинговите цени в големите търговски вериги. В страната се подготвя закон, според който супермаркетите ще бъдат задължени да продават храните най-малко с 10 процента над доставната цена.

Целта на закона е да се прекрати продажбата на хранителни продукти без печалба или на загуба, което ощетява най-вече фермерите. Затова е предвидено при рекламни акции намалението да е най-много с 34 процента. До 25 на сто се ограничава и количеството стока, която може да се предлага на по-ниска цена.

С тези мерки Париж се надява да намали натиска върху цените по цялата верига. Хипермаркетите ще бъдат задължени да покриват производствените разходи на фермерите и преработвателите.

Проектозаконът ще бъде представен през първата половина на годината, съобщават от френското земеделско министерство. Дали той ще получи подкрепа в парламента, обаче не е ясно, тъй като депутатите са разделени по казуса за държавна намеса в ценообразуването на пазара. Отворен е и въпросът какво ще кажат европейските органи за защита на конкуренцията.

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));