Актуални агро новини.Вино , с което са вдигали тост римски пълководци, прави Стефан Добрев от Златарица.

Вино, с което са вдигали тост римски пълководци, прави повече от 20 години Стефан Добрев от Златарица. Бившият кмет на балканското градче научил тънкостите на винопроизводството от баща си и дядо си. Всяка година в избата му отлежават вина от сорта Липа, без които не минава празник в Златарица.

Сортът се отличава като изключително ароматен, подобен е на сорта Отел.  Производителят твърди, че бялата Липа е била позната още от римско време и е била божествена напитка, която пиели само офицерите в римските легиони. Войниците пък пиели червено вино, отглеждано от масови сортове. По думите му, римляните опитвали новото вино по време на зимното слънцестоене – от 21 до 25 декември всяка година.

От години в двора си стопанинът има черна и бяла Липа. Добрев разказва, че това е стар сорт, не се гледа в промишлени количества и вече не се обработва от винпромите. Майсторлъкът да прави вино бившият кмет научил от баща си дядо си.

Новогодишната трапеза не мина без бяло и червено вино. Сега Стефан Добрев се стяга за наближаващите Йордановден и Ивановден, когато ще почерпи приятели и близки. Казва, че ще запази и за Трифон Зарезан, тъй като рядко от пенливата течност остава дотогава.

Aвтор: Ана Минева