Актуални агро новини.Най-късно през 2022 година хербициди, които съдържат глифозат, ще бъдат забранени в ЕС.

Най-късно през 2022 година хербициди, които съдържат  веществото глифозат, ще бъдат забранени в Европейския съюз. Какви алтернативи за ефективна растителна защита съществуват и какво очакват земеделските стопани? Ето какво предвиждат германски експерти.

Разгорещените дискусии в Брюксел отшумяха, но националните правителства в много държави-членки започнаха да обмислят национални местни забрани, които да влязат в сила още преди изтичането на крайния срок след 5 години.

Наличните научни становища не са толкова противоречиви, колкото често се твърди. По-скоро става дума за различен подход за оценката на въздействието на глифозата. Затова трябва да се прави разлика между "опасност" и "риск". До 2022 година политиците, зеемеделските стопани и учените имат 5 години , за да се подготвят за излизането на глифозата от пазара. Към момента има няколко алтернативи. На първо място – механика вместо химия. Биоземеделието показва, че това е възможно, но с цената на повече разходи за енергия, машини и време.

В Германия вече има мандри и хлебозаводи, които рекламират стоките си с етикет "без глифозат". Към момента това звучи по-скоро като маркетингова мярка, но скоро може да се превърне в стандарт, подобно на млечните продукти с надпис "без ГМО".