Актуални агро новини.Да се запази свободната търговия с аграрни стоки и хранителни продукти между Великобритания и ЕС.

Да се запази свободната търговия с аграрни стоки и хранителни продукти между Великобритания и Европейския съюз. Това предлага британският земеделски министър Майкъл Гоув за времето след Брекзит.

"От запазването на търговския режим ще се възползват ирландските говедовъди, френските производители на млечни продукти, холандските градинари и испанските зеленчукопроизводители, както и овцевъдите в Уелс и млечните фермери в Северна Ирландия". Това посочва Гоув в интервю за новинарската агенция Агра-Юръп.

В момента Великобритания има отрицателен баланс при търговията с аграрни продукти и храни с останалите 27 страни-членки на Европейския съюз. След като страната напусне Общността през март 2019-та, ще има двугодишен преходен период в търговските отношения, докато се намери най-подходящото и за двете страни решение.

Лондонското арговедомство планира да запази сегашния бюджет за селското стопанство до края на мандата на правителството през 2022 година. След 2019-та ще продължат и директните плащания , осигурявани досега от Брюксел, но ще има съкращения, посочва министърът.

В бъдеще Лондон смята да финансира повече селскостопански инициативи, които са насочени към опазването на околната среда. Майкъл Гоув обеща и повече инвестиции за нови технологии, обучение и разширяване на интернет-достъпа в селските региони.