Актуални агро новини.Рекордна зърнена реколта в Русия.

Малко над 134 милиона тона зърно са прибрали руските стопани през настоящата стопанска година, изчисляват от Службата за статистика в Москва. Количеството е нов рекорд в историята на страната.

В сравнение с предишната стопанска година увеличението е с 11 процента. Производството на пшеница е нараснало със 17 на сто до почти 86 милиона тона, а при ечемика има повишение с над 14 процента до около 21 милиона тона.

Причина за добрите резултати при тези зърнени култури са по-големите добиви от единица площ. В същото време статистиката отчита спад на производството на царевица с 21 процента до 12 милиона тона , , като половината от загубите се дължи на по-слаби добиви. Трябва да се отбележи обаче, че към датата на изчисленията, 21 декември, 15 процента от площите с царевица още не са били ожънати.

Слънчогледът вероятно също ще донесе по-малка реколта, смятат статистиците. Предварителните изчисления сочат 9,6 милиона тона, или 12 процента под миналогодишното количество. И при тази култура към 21 декември е имало обаче още неожънати площи. Русия е вторият най-голям производител на слънчоглед в света, след Украйна.