Актуални агро новини.Бум на кражбите на лавандулов разсад в Добруджа.

Бум на кражбите на лавандулов разсад в Добруджа. Добрите добиви и високата цена на маслото през 2017 г. станаха причина за още по-голям интерес към създаването на нови насаждения. Това доведе и до сериозни посегателства – кражби на разсад от полетата с лавандула.

Още на 2 януари две села в община Тервел са осъмнали с обрани ниви. Общо 33 хиляди стръка разсад са отмъкнати от полетата, е посочено в жалбата до полицията. Посегателствата в Добричка област са започнали още през ноември миналата година, когато е най-подходящия момент за залагане на нови насаждения от лавандула. По официални данни, броят на откраднатите стръкове достига 100 хиляди.

През 2017 г. площите с лавандула в Добричка област са достигнали 25 хиляди дка. През настоящата се очаква драстичен скок на нивите с ароматната билка.

Автор: Галина Недкова

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));