Актуални агро новини.Държавите в Европейския съюз да внасят по-големи суми в общата хазна.

Държавите в Европейския съюз да внасят по-големи суми в общата хазна. За това призова председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на форума за бъдещето на бюджета след 2020 година. Причината – напускането на Великобритания.

Държавите трябва да отделят повече средства за следващия многогодишен финансов период, за да обезпечат общите мерки, аргументира се Жан-Клод Юнкер. Той обаче е против орязването на кохезионните фондове.

На същото мнение е и финансовият комисар Гюнтер Йотингер, който поиска повече "свежи пари" в бъдещия бюджет. Той оповести и конкретна формула за това: 1 ,1 процента плюс Х от брутния вътрешен продукт на всяка държава. Освен това, Йотингер настоява за съкращения при средствата за аграрните и структурните фондове на Общността.

Германският външен министър Зигмар Габриел също смята, че бюджетът за селско стопанство трябва да се намали, за сметка на повече средства в областта на науката. Според него за този сектор, както за външната политика и за сигурността не се заделят достатъчно пари. Тези пера се финансират в момента предимно от националните бюджети, но въпросът е дали това е правилната стратегия, изтъкна Габриел. По-конкретни параметри на общата финансова рамка на Европейския съюз се очаква да станат ясни в края тази година.